torsdag 21 juni 2012

Elisabet,

min väninna i Finland gav mig en ikon i gåva när jag var på Sinikkas begravning. Ikonen med Guds Moder är välsignad i Lintula kloster.
Lintula kloster är det enda ortodoxa nunneklostret i Norden. Det grundades år 1895 på Karelska näset i Kivennapa socken, i byn Lintula. Sedan år 1946 ligger Lintula kloster i Heinävesi kommun i byn Palokki i östra Finland ca 15 km från Valamo kloster.
Maria Iltola föddes år 1930 vid Ladoga sjön i Karelen. Hon tog studenten vid Kuopio lyceum för flickor och utbildade sig till folkskolelärare i Jyväskylä i mellersta Finland. Hon arbetade inom den finska ortodoxa kyrkan som notarie årern 1968-1982.  Maria Iltola blev tillsammans med en annan lärare den finska ortodoxa kyrkans första missionärer då de skickades till Kenya för att både undervisa och bedriva diakoniverksamhet. Deras uppgift var också att starta verksamhet för kvinnor, barn och ungdomar. Under sin vistelse i Kenya råkade Maria Iltola för en trafikolycka vilket påverkade henne starkt. "Efter den allvarliga olyckan förstärktes mitt beslut att gå i kloster. Det var som ett tecken till mig efter lång tid av tvekan," sade hon i en intervju för tidningen Ortodoksiviesti år 2005. Maria Iltola kom till Lintula kloster år 1982 och vigdes till nunna år 1988 varvid hon fick namnet Marina enligt stormartyren Marina. Systrarna på Lintula valde henne till igumenia år 1998.
Den 17.6 dog moder igumenia Marina på ett sjukhus i sydöstra Finland efter skador hon fick vid en trafikolycka den 13.6.
På hemsidan för den finska ortodoxa kyrkan skriver ort.fi i en minnesartikel om igumenia Marinas många år på centrala positioner inom den finska ortodoxa kyrkan. "Som långvarig arbetskamrat till ärkebiskopen Paavali och sedan på Lintula kloster och även inom hela kyrkan arbetade igumenian för att föra vidare den ortodoxa traditionen som kännetecknas av glädje, trofasthet och tillit till Guds ändlösa beskydd. Hon blir ihågkommen som en rak och givmild moder," skriver ort.fi
Ärkebiskopen för Karelen och hela Finland Leo säger i sin kommentarer om igumenia Marinas bortgång till nättidningen Kotimaa24: "Igumenia Marinas bortgång är en svår förlust för hela den finska ortodoxa kyrkan." Ärkebiskopen beskriver igumenian som exemplariskt god ledare som respekterades av hela systerskapet på Lintula kloster. Han säger också att igumenia Marina representerade en gammal ortodox kultur som hade sitt ursprung i Karelen. "Under hennes tid blev Lintula framför allt ett andligt kloster som hade sin dragningskraft i en tyst andlig kamp," avslutar ärkebiskopen Leo sin kommentar.
Vår uppgift är att lära känna Gud och komma närmare Honom, säger igumenia Maria i ett filmklipp som man kan se på ortodoksi.net. Där berättar moder igumenia Marina också om klostrets historia och om dagens klosterliv. Filmklippet har engelsk text.
Moder Igumenia Marina begravdes idag på Lintula kloster under ledning av ärkebiskopen för Karelen och hela Finland Leo.
Efter begravningen har Lintula kloster sorgetid som varar i 40 dagar.

Herra, anna ikuisen valosi loistaa hänelle, ole hänelle armollinen ja anna hänelle ikuinen elämä!

Källor: ortodoksi.net
            ort.fi
            Kotimaa24.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar